BlogRecente blogs › Aanpak TIA-poli verandert met dagconsult

Aanpak TIA-poli verandert met dagconsult

Door Gaby Pons van Dijk

Redactie Slingeland

Maandag, 15 Januari 2018

 
Patiënten die een TIA of een beroerte doormaken moeten goed nagekeken worden op mogelijk behandelbare oorzaken. Eerder zagen we deze patiënten daarom op de poli of op de Spoedeisende hulp en volgde een korte opname in het ziekenhuis om alles na te kijken. Per 15 januari is deze gang van zaken totaal veranderd en zullen de neurologen dit allemaal poliklinisch gaan regelen voor de patiënt. Zodat een patiënt in nagenoeg een dag helemaal nagekeken is en precies weet waar hij of zij aan toe is.


Wat is een TIA of beroerte en hoe vaak komt het voor?

Een beroerte houdt in dat er een bloedstolseltje vast is komen te zitten in een van de slagaderen in de hersenen. Afhankelijk van de plaats waar het bloedvat zit, kun je klachten krijgen. Zoals moeite met praten, een scheve mondhoek, krachtsverlies aan een arm of been et cetera. Afhankelijk van het vermogen van het lichaam om het stolseltje weer op te lossen, blijven de klachten bestaan of verdwijnen ze na enkele uren weer. Als de klachten verdwijnen spreken we over een TIA (transient ischemic attack: Aanval van voorbijgaand zuurstofgebrek). Gemiddeld maken zo’n 42.000 mensen per jaar in Nederland (gerekend over 2016) een beroerte door en rond de 55.000  mensen hebben een TIA doorgemaakt op jaarbasis. Deze mensen vormen dus een groot deel van de patiënten die we op de polikliniek Neurologie of Spoedeisende hulp zien.

Hoe ziet het dag-traject eruit?

De vernieuwde aanpak op de TIA-poli geldt voor patiënten met een TIA (die dus geen klachten meer hebben) of een minor stroke (een kleine beroerte met zeer weinig klachten hebben). Als de patiënt binnen is gebracht via de Spoedeisende hulp dan wordt direct een CT-scan gemaakt en volgen alle andere onderzoeken op de dag van het bezoek aan de TIA-poli. Een andere mogelijkheid is dat de CT-scan op dezelfde dag gemaakt wordt als alle andere onderzoeken, tijdens het bezoek aan de TIA-poli.
Een TIA of beroerte kan veroorzaakt worden door meerdere behandelbare oorzaken zoals een te hoog cholesterol, een vernauwing in een ader of een hartritmestoornis. Om die reden volgen er op de ochtend van het polibezoek meerdere onderzoeken;
We starten met bloedprikken bij de patiënt op de nuchtere maag, om het cholesterol te bepalen.   Verder volgt een echo van de halsvaten om te bekijken of er een vernauwing is als oorzaak van de TIA. Een andere oorzaak is een onregelmatig hartritme, hierom krijgen alle patiënten een hartfilmpje en kijkt de cardioloog mee. Afhankelijk van het hartfilmpje en de overige uitslagen kan dan besloten worden om ook nog een langdurig hartfilmpje te maken. Dat volgt dan aan het einde van de week gedurende 3 dagen. Hiervoor volgt een nieuwe afspraak. Na de onderzoeken volgt dan het polibezoek bij de neuroloog, die de klachten goed gaat bespreken en in kaart brengt en de patiënt grondig gaat nakijken. Daarna volgt uiteraard een gesprek waarin alles wordt uitgelegd en besproken.  
 
 
Al met al zal deze aanpak er toe leiden dat patiënten snel duidelijkheid hebben en dat efficiëntie en kwaliteit in de onderzoeken en behandeling hand in hand gaan.


ReageerReageer

Reacties

Uw reactie op Aanpak TIA-poli verandert met dagconsult

(Let op: de nicknaam die u opgeeft zal zichtbaar zijn.)