Overslaan en naar de inhoud gaan

Epidurale hematoom

Gepubliceerd op: 17 februari 2022

Letsel aan het hoofd door een ongeluk of val kan een bloeding in de hersenen, een zogenoemd epiduraal hematoom, veroorzaken. De bloeding ontstaat door een scheur van de slagader die loopt tussen het harde hersenvlies en het schedelbot. Een hematoom gaat vaak gepaard met een barst in de schedel. Het is gevaarlijk omdat dit kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs overlijden door verhoogde druk in de schedel.

Symptomen  

Bij hoofdletsel kan iemand last krijgen van geheugenverlies, hoofdpijn, misselijkheid, braken en bewusteloosheid. Wanneer er sprake is van een epiduraal hematoom kan de situatie na een aanvankelijke verbetering binnen enkele uren verslechteren. Voorkomende symptomen zijn dan:

  • Hoofdpijn;
  • Sufheid;
  • Bewusteloosheid;
  • Uitvalsverschijnselen, zoals verlamming aan arm of been;
  • Verwijde pupil aan een kant.  

Diagnose  

Wanneer de arts een epiduraal hematoom vermoedt, wordt een CT-scan van de hersenen gemaakt. Op de scan is de bloeding te zien zijn als een witte vlek tussen het hersenvlies en de schedel. De arts kan beoordelen hoe groot het hematoom is en in welke mate de bloeding de hersenen verdringt.

Behandeling

Iemand met een epiduraal hematoom moet met spoed worden behandeld. De arts zal de patiënt intensief controleren door zijn bewustzijn, ademhaling, bloeddruk en pupilreacties in de gaten te houden. Soms stopt de bloeding spontaan en wordt herstel afgewacht. Ook kan een operatie nodig zijn. De neurochirurg zal dan een opening in de schedel maken om de bloeduitstorting te verwijderen. Wanneer op tijd wordt ingegrepen, kan het herstel van de patiënt goed verlopen. Soms houdt de patiënt wel onherstelbare schade over aan de gevolgen van een epiduraal hematoom.

Meer informatie

Patiëntenverenigingen

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten