Bloedonderzoek voor neurologie
Gepubliceerd op: 15 februari 2022Veel ziekten zijn terug te vinden in het bloed. Daarom zal de neurologie soms bloedonderzoek laten doen, om een diagnose van een ziekte te kunnen stellen of om het verloop van een ziekte te bepalen. Ook kan de neuroloog de spiegel (gehalte) van bepaalde medicijnen in het bloed controleren.
Voor een bloedonderzoek wordt door middel van een prik wat bloed afgenomen. Het bloed wordt naar het laboratorium gebracht en daar onderzocht.
Onderzoek in het laboratorium kan de volgende vragen mogelijk beantwoorden:
- Kan er een ziekte worden vastgesteld of uitgesloten?
- Wat is het verloop van de ziekte?
- Heeft de ingezette behandeling succes?
Onderzoek geeft niet altijd een duidelijk antwoord op deze vragen. Er zijn bijvoorbeeld honderden verschillende bloedonderzoeken mogelijk. Bij de meeste ziekten geven slechts één of enkele van deze onderzoeken een afwijkend resultaat. Bij sommige ziekten laat bloedonderzoek zelfs helemaal geen afwijking zien. De arts beslist welke (van de vele mogelijke) onderzoeken nodig zijn.
Locatie
Voor bloedafname kan een patiënt terecht bij het Laboratorium Afname in het Slingeland Ziekenhuis of bij één van de afnamelocaties in de regio. Hiervoor is geen afspraak nodig. Bij drukte kan er een korte wachttijd zijn.
- Voor bepaalde bloedonderzoeken moet een patiënt nuchter zijn en mag dan dus vooraf niet eten. De arts die het onderzoek aanvraagt vertelt u of u nuchter moet zijn.
- Voor sommige bloedonderzoeken is het nodig dat u op een specifiek moment en/of in het ziekenhuis op het Laboratorium Afname bloed laat prikken. Op uw aanvraagformulier staat bij de bepaling die gedaan moet worden aangegeven of er sprake is van zo’n uitzondering. Bij twijfel kunt u bellen naar (0314) 32 94 07.
De adressen en openingstijden voor bloedafname vindt u op de pagina bloedafname.
Werkwijze
De wijze van afname van het te onderzoeken materiaal is erg belangrijk en wordt gedaan door een doktersassistent of een medisch analist. Bij bloedafname moet op een veilige en juiste wijze worden geprikt. Er worden altijd nieuwe naalden en buizen gebruikt, waardoor er geen kans op besmetting is. Voor de verschillende onderzoeken worden meerdere buisjes gebruikt. Na afname gaat het bloed naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag krijgt de patiënt van de behandelend neuroloog.
Het is belangrijk dat een patiënt bloed laat afnemen op de door ons aangegeven locaties. Dan is de patiënt verzekerd dat alle uitslagen in het patiëntendossier van het Slingeland Ziekenhuis worden opgenomen. Bij een afspraak op de polikliniek of een ziekenhuisopname zijn de gegevens direct ter inzage beschikbaar voor de behandelend specialist.
Folder
Meer informatie over bloedonderzoek staat in de folder ‘Bloedafname’.
Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024