Nekhernia
Gepubliceerd op: 17 februari 2022Hernia betekent letterlijk uitstulping. Een uitstulping van de zachte kern in de schijf tussen de wervels van de rug heet een Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Bij een nekhernia steekt een van de tussenwervelschijven van de nek uit. Daarbij kan de uitstulping tegen een zenuw drukken en dat doet pijn. De pijn straalt dan uit naar een arm. De meeste hernia’s komen voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.
Symptomen
Een nekhernia kan de volgende klachten veroorzaken:
- Pijn in de nek en/of in de schouder(s);
- Pijn in één of beide armen, een schietende of uitstralende pijn;
- Doof gevoel of tintelingen in arm en/of hand;
- In extreme gevallen is er sprake van een gedeeltelijke verlamming van de hand of arm.
Zeldzame klachten zijn:
- Verminderde kracht in de benen;
- Problemen met controle over blaas en endeldarm (incontinentie);
- Verminderd gevoel in romp en benen;
- Verlammingsverschijnselen.
Om de uitstralingspijn te verlichten leggen de patiënten vaak de hand van de pijnlijke arm op het achterhoofd. Zo staat de zenuw het minst onder druk.
Oorzaak
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak te geven voor het ontstaan van een nekhernia. Soms is een ongeluk direct aan te wijzen als de oorzaak. Overbelasting van de nek kan ook leiden tot een nekhernia. Maar slijtage van de tussenwervelschijven is de belangrijkste oorzaak. Bij het ouder worden neemt de slijtage toe. Ook roken kan de slijtage versnellen.
Diagnose
Als de klachten niet overgaan na een paar weken kan de huisarts u verwijzen naar de neuroloog (welke eventueel naar de neurochirurg kan verwijzen). Uit de beschrijving van de pijnuitstraling en uit de neurologisch onderzoek kan de neuroloog afleiden om welke zenuw het gaat, en op welke plaats de hernia zich bevindt. Om te zien hoe een nekhernia eruit ziet, kan verder onderzoek nodig zijn met een MRI-scan of een CT-scan. Een röntgenfoto van de halswervels wordt soms wel gemaakt, al is een eventuele hernia hierop niet zichtbaar. Maar andere afwijkingen, zoals botafwijkingen, slijtage van gewrichten en tussenwervelschijven zijn wel te zien.
Behandeling
Bij een nekhernia zal fysiotherapie de eerste keuze voor behandeling zijn, samen met pijnstillers. Bij ruim 70 procent van de patiënten zullen de klachten na rust, pijnstilling en fysiotherapie overgaan. Soms worden patiënten verwezen naar de Polikliniek voor pijnbestrijding voor behandeling van de pijnklachten.
Operatief verwijderen tussenwervelschijf
Blijven de klachten na een paar manden aanhouden, dan kan een operatie worden overwogen. Daarbij haalt de neurochirurg de beschadigde tussenwervelschijf weg. Een operatie brengt uiteraard risico’s met zich mee, daarom wordt niet te snel besloten om een patiënt te opereren. De pijn in de nek kan, ook na een operatie aan de nekhernia, aanwezig blijven. Een nekhernia-operatie vindt plaats onder narcose. De neurochirurg opereert meestal via de hals (voorzijde) omdat dit gebied minder kwetsbaar is dan het gebied in de nek. Tijdens de operatie haalt de chirurg de tussenwervelschijf met de uitstulping weg. Soms vult de neurochirurg de ruimte van de tussenwervelschijf op met botcement of ander materiaal.
Na de operatie kunnen de volgende klachten ontstaan:
- Pijn bij het slikken of gevoel van brok in de keel;
- Heesheid;
- Een stijve en pijnlijke nek en schouder;
- Gevoelloosheid in arm(en);
- Het dove gevoel en de verlamming van de arm/hand verdwijnt helaas niet altijd na de operatie.
In de folder nekhernia-operatie vindt u meer informatie over de risico’s, gang van zaken, de voorbereidingen, de nazorg en mogelijke complicaties. In de meeste gevallen kunt u de eerste dag na de operatie weer naar huis. Het totale herstel van deze operatie kost enkele maanden. 5 procent van de geopereerde mensen krijgt op dezelfde plaats een nieuwe hernia. Er kan ook op een andere plek in uw nek een hernia ontstaan. Dit komt niet door de operatie. Een nieuwe operatie kan dan nodig zijn.
Meer informatie
Folder: nekhernia-operatie
Patiëntenvereniging: www.ruginfo.nl
Overige links
Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024