Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerking binnen het ziekenhuis

Gepubliceerd op: 17 februari 2022

Voor de neurologen is het erg belangrijk om nauw samen te werken met andere specialisten, omdat het vaak om patiënten gaat met meerdere aandoeningen, maar ook omdat neurologische ziekten invloed kunnen hebben op andere ziekten van een patiënt.
De neurologen werken bijvoorbeeld samen met de geriaters voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat is een complex ziektebeeld, waarbij er naast bewegingsproblemen ook sprake kan zijn van bijvoorbeeld dementie.

Daarnaast is er een goede samenwerking met de KNO-artsen en longartsen in het Slaapcentrum, waar patiënten met verschillende slaapstoornissen worden onderzocht. Met de KNO-artsen wordt ook in het Duizeligheidscentrum samengewerkt om patiënten met duizeligheidsklachten te behandelen.
Neurologen zien ook veel patiënten met pijn (zoals hoofdpijn en rugpijn), waardoor we ook een rol hebben in het overleg van de Polikliniek voor pijnbestrijding in het ziekenhuis.  

 

Opgenomen patiënten

Ook bij patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling, werken de neurologen veel en intensief samen met andere specialisten. Denk aan de cardioloog bij patiënten met een beroerte, of de internist bij patiënten die koorts ontwikkelen of bijvoorbeeld suikerziekte hebben.
Ook is er een uitgebreid team dat zorg draagt voor (het begin van) een revalidatietraject bij patiënten met neurologische aandoeningen op de verpleegafdeling. In dit team zit een logopedist, een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Samen adviseren wij over de beste begeleiding of het meest geschikte revalidatietraject na de ziekenhuisopname.  
Voor TIA- en CVA-patiënten wordt nauw samengewerkt met de vakgroepen Cardiologie, Vaatchirurgie en Revalidatiegeneeskunde. De maatschap Neurologie werkt ook samen met de vakgroep Klinische Geriatrie in het kader van de geheugenpoli en met de vakgroep Kindergeneeskunde in de vorm van een gezamenlijk spreekuur. 

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten