Overslaan en naar de inhoud gaan

Deelname wetenschappelijke studie leidt tot behandeling op maat voor MS-patiënt

Vakgroep Neurologie heeft aandacht voor doelmatigheid en zet medicatie en middelen efficiënt in

Gepubliceerd op: 26 april 2024

Een van de meest effectieve medicijnen in de behandeling van patiënten met multiple sclerose (MS) is Natalizumab. Dit ziekte-remmende medicijn heeft helaas wel nadelen. Zo kan het leiden tot (ernstige) complicaties bij de patiënt en het is een duur medicijn. Voor toediening via een infuus of injectie, moet de patiënt om de paar weken naar het ziekenhuis.

De vakgroep Neurologie van het Slingeland Ziekenhuis doet mee aan een wetenschappelijk onderzoek, de SUPERNEXT studie van het MS centrum Amsterdam (Amsterdam UMC). Deelnemende MS-patiënten krijgen een behandeling op maat met het medicijn Natalizumab. Een eerdere studie toonde al aan dat bij 80% van de MS-patiënten behandeling met minder Natalizumab-infusen even effectief is. In de SUPERNEXT studie onderzoeken ze of de behandeling nog beter op de patiënt kan worden afgestemd. Er wordt gekeken of het medicijn met langere tussenpozen kan worden gegeven zonder dat de werkzaamheid veranderd.

De tijd tussen de infusen is volgens het standaardschema 1 keer per 4 weken. In de studie wordt deze bij een patiënt verlengt naar 1 keer per 6 weken, tot zelfs 9 weken. Op basis van de hoeveelheid medicijn in het bloed wordt gekeken of de tijd tussen de behandelingen kan worden verlengd. Uiteraard wordt de patiënt goed gevolgd op medisch vlak tijdens deze studie.  

Levenskwaliteit verhogen en efficiënte zorg

De verwachting is dat de levenskwaliteit van de patiënt stijgt door een behandeling die is afgestemd op de persoon. Dit zorgt ervoor dat een MS-patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen voor de behandeling. Bovendien kan het risico op bijwerkingen en complicaties worden verlaagd. Dit vergroot de kwaliteit van leven bij deze patiënten. Bovendien bespaart het efficiënt inzetten van de zorg aan deze patiënten ook veel kosten.

"Het mooie van deelname aan het doelmatigheidsnetwerk is wel dat we op die manier ook in de toekomst waarschijnlijk meer patienten gaan includeren voor andere studies die ook meerdere jaren lopen"

Christiaan Roosendaal, neuroloog

MS Doelmatigheidsnetwerk

Onlangs is het Slingeland Ziekenhuis aangesloten bij het MS Doelmatigheidsnetwerk. Een mooie stap van de vakgroep Neurologie om wetenschappelijke studies toegankelijk te maken voor onze MS-patiënten. Doelmatigheid in de zorg betekent dat medicatie en middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet om het gewenste doel te bereiken
Veel MS-centra lopen tegen dezelfde problemen aan als ze willen deelnemen aan wetenschappelijke studies. Die problemen hebben te maken met tijdsgebrek, gebrek aan ondersteuning en begeleiding. Dat belemmert het snel opzetten van een project en het en laten deelnemen van patiënten. Het MS Doelmatigheidsnetwerk zorgt dat de MS-behandelcentra beter verbonden zijn met elkaar en dat er centrale aansturing is met een projectleider. Tevens krijgen leden van dit netwerk meer financiële ondersteuning voor de opstart en uitvoering van de studies door Treatmeds.

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

shutterstock-1630251754-infuus-3.jpg
Deelname wetenschappelijke studie leidt tot behandeling op maat voor MS-patiënt