Overslaan en naar de inhoud gaan

Zorgverlener en patiënt beslissen samen wat de beste behandeloptie is

Gepubliceerd op: 02 januari 2023

“Samen beslissen betekent dat je als zorgverlener met een patiënt de voor- en nadelen én de gevolgen van een behandeling bespreekt”, zegt Susan Holtermann, verpleegkundig specialist Neurologie. “Aan de hand van een zorgkeuzekaart waarop de verschillende behandelopties stap voor stap staan beschreven, nemen we samen de mogelijkheden door. De patiënt maakt een bewuste keuze voor de zorg die het beste bij zijn situatie past.”

“De zorgkeuzekaart maakt alle mogelijkheden voor behandeling stap voor stap inzichtelijk”

Samen beslissen heeft veel voordelen. “Een patiënt is daardoor trouwer aan het behandeltraject met als gevolg dat de behandeling vaak effectiever is, de patiënttevredenheid toeneemt en onnodige zorgkosten kunnen worden voorkomen.”

 

Geïrriteerde hand

De heer Bakker kwam in januari 2022 terecht bij Susan Holtermann met klachten die wezen op een carpaaltunnel-syndroom (CTS). Hij was fervent waterpoloër en is nog steeds sportief: hij loopt hard en fietst graag lange afstanden. “De klachten die bij een CTS horen waren mij niet onbekend. Vijf jaar eerder, in december 2017, ben ik daaraan geopereerd in mijn rechterhand”, vertelt de heer Bakker. Vijf jaar later kreeg hij dezelfde pijnklachten aan zijn linkerhand. 

De heer Bakker omschrijft zijn CTS-hand als ‘een geïrriteerde hand’. “Met drie vingers die diep doof zijn; zo diep doof dat je je vingers niet meer voelt. Ik werd er wakker van en ging ermee wapperen en zwaaien met het idee om gevoel terug te krijgen. Kortom; ik deed alles om de hand weer te voelen.” Maar dit keer speelde er meer. Naast de klachten in zijn linkerhand, had de heer Bakker een afgescheurde pees in zijn rechterschouder. Susan: “Gelijktijdig behandelen van deze twee aandoeningen was geen optie, dan zou de heer Bakker letterlijk ‘onthand’ zijn geweest. In overleg hebben we bekeken wat het beste bij hem en zijn situatie paste.”

Stap voor stap

“Opereren aan mijn rechterschouder zou betekenen dat ik niet op mijn rechterkant kon slapen, maar vanwege forse CTS-klachten in mijn linkerhand kon ik ook niet op mijn linkerkant liggen. Een situatie waar ik niet vrolijk van werd”, vertelt de heer Bakker. “De pees in mijn rechterschouder was geheel afgescheurd, dus die operatie duldde geen uitstel. Maar de klachten in mijn hand waren dusdanig dat ook daar iets aan gedaan moest worden. Aan de hand van de opties op de zorgkaart bekeken we stap voor stap de mogelijkheden. Een spalkje om de zenuw tot rust te brengen hielp niet, dat had ik al geprobeerd. Dus kozen we voor een corticosteroïd injectie in de carpale tunnel. Dat hielp wel. Niet dat het dove gevoel weg was, maar ik kon beter slapen. Toen ik enigszins hersteld was van mijn schouderoperatie, werd ik poliklinisch geopereerd aan mijn hand, waarbij de carpale tunnel werd vrijgemaakt, zodat de zenuw wat meer ruimte kreeg. Met het gewenste resultaat als gevolg; het dove gevoel in mijn duim, wijs-en middelvinger is over. Af en toe voel ik heel ‘kleine doofheidjes’, maar dat mag geen naam hebben. Ik ben heel blij met het resultaat. Ook wat betreft mijn schouder. Moet je kijken”, zegt hij terwijl hij zijn hand boven zijn hoofd houdt. “Ja, dat ziet er erg goed uit”, beaamt Susan.

“Mevrouw Holtermann heeft goed naar me geluisterd, benoemde duidelijk de plussen en minnen van elke behandelingsmogelijkheid. Ze zette alles serieus en zorgvuldig op een rijtje, zodat ik me echt gezien en gehoord voelde en een weloverwogen behandeloptie kon kiezen. Ik op mijn beurt had me ook goed voorbereid. Toen ik vijf jaar geleden aan mijn andere hand werd geopereerd, was er nog geen CTS-zorgkeuzekaart. Ik vind het een fijn hulpmiddel dat helpt om de behandelingsmogelijkheden stap voor stap inzichtelijk te maken. Het herstel duurde overigens langer dan ik me kon herinneren van mijn eerdere operatie. Op basis van mijn medisch dossier las ik terug hoe het herstel destijds was verlopen. Dat hielp me bij het accepteren dat herstel tijd nodig heeft. Het resultaat is dat ik weer in staat ben om te doen wat ik wil; zo kan ik inmiddels in de tuin zelf het snoeiwerk weer uitvoeren”, lacht meneer Bakker.


Wat is een carpaaltunnel-syndroom?

Verpleegkundig specialist Susan Holtermann legt uit wat een carpaal-tunnel-syndroom is. “Aan de binnenzijde van de pols zit een tunnel waar zenuwen en pezen van de onderarm naar de pols lopen: de carpale tunnel. Soms is deze tunnel te nauw of is er zwelling en raakt een handzenuw in de knel. Dat veroorzaakt klachten zoals pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in duim, vingers en handpalm. Ook kan de patiënt minder kracht hebben in de hand. Met behulp van de zorgkaart worden verschillende behandelingsmogelijkheden besproken: een spalk, een injectie met medicijnen of een operatie. De keuze van de patiënt is bepalend voor de behandeling.”


 
 

Laatst bijgewerkt op: 05 januari 2023

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

shutterstock-1630251754-infuus-3.jpg
Deelname wetenschappelijke studie leidt tot behandeling op maat voor MS-patiënt