Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektro-encefalogram (EEG)

Hersenfilmpje

Gepubliceerd op: 15 februari 2022

Een EEG is een onderzoek om de (zeer zwakke) elektrische activiteit in de hersenen te meten en vast te leggen. Het maken van zo’n hersenfilmpje is niet schadelijk voor de gezondheid. Een EEG wordt gemaakt bij beschadiging van de hersenen als gevolg van een beroerte of hersentumor, bij (een vermoeden van) epilepsie, en bij slaap- en waakstoornissen.  
EEG-onderzoek gebeurt zowel bij volwassenen als kinderen.  

Locatie

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).  

EEG-onderzoek

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat de patiënt de haren heeft gewassen. Dit bevordert het contact van de elektroden met de hoofdhuid. Het onderzoek begint met het opmeten van de omtrek van het hoofd. Vervolgens plaatst de laborant op beide oorlelletjes elektroden en op het hoofd een 'cap'. Dit is een elastische muts waarin elektroden zitten. 

De cap wordt met een elastisch kinbandje vastgemaakt. De cap kan wat strak op het hoofd zitten. Vervolgens brengt de laborant via de gaatjes in de cap zoutpasta aan op de hoofdhuid. Dit  zorgt voor een betere geleiding van de zwakke elektrische activiteit. Dat gebeurt met een botte naald waarmee de laborant over de hoofdhuid krast. Dit kan even pijnlijk zijn.

Verder doet het onderzoek geen pijn. Een EEG-onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. De behandelend neuroloog bespreekt de uitslag in een volgend consult.  

Meer informatie over de voorbereiding en het onderzoek staat in de folder ‘EEG’.

Onderzoek bij een kind

Een EEG-onderzoek is ook voor kinderen een veilig onderzoek. Tijdens het onderzoek mag de ouder bij het kind blijven. De voorbereiding op de meting gaat op dezelfde manier als bij volwassenen. Wanneer de cap is geplaatst, mag het kind op bed gaan liggen. Kleine kinderen mogen bij de ouder op schoot. Tijdens het onderzoek krijgt het kind verschillende opdrachten, zoals het openen en sluiten van de ogen of diep zuchten. Ook krijgt het af en toe lichtflitsen te zien. Het onderzoek is niet schadelijk voor de gezondheid.  
Meer informatie op het kenniscentrum Kindergeneeskunde 'EEG bij een kind' en  in de folder 'EEG-onderzoek bij kinderen'.

EEG na slaaponthouding

Het maken van een EEG of hersenfilmpje kan ook onderdeel zijn van een uitgebreider slaaponderzoek. Het EEG gebeurt na slaaponthouding, omdat het mogelijke afwijkingen in de hersenactiviteit zichtbaar maakt. Dat betekent dat de patiënt een hele dag en nacht niet mag slapen. Het onderzoek vindt dan in de ochtend plaats. Het onderzoek is niet schadelijk voor de gezondheid en duurt één tot twee uur.
Meer informatie in de folder 'EEG na slaaponthouding'.

 

Laatst bijgewerkt op: 15 februari 2022

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten