Overslaan en naar de inhoud gaan

Elektromyografie (EMG)

meten elektische activiteit in spieren of zenuwen

Gepubliceerd op: 15 februari 2022

Een EMG (elektromyografie) is een onderzoek naar de elektrische activiteit van de spieren of zenuwen. Het onderzoek is bedoeld om meer duidelijkheid te krijgen bij patiënten met klachten die iets te maken kunnen hebben met de werking van de spieren of zenuwen.
Afhankelijk van de klachten wordt bij een EMG gekozen voor:

Voorbereiding

Voor een EMG is geen speciale voorbereiding nodig. Mensen met een pacemaker of een ICD-kastje en mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten dit bij het maken een afspraak melden.  

Locatie

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling  Neurologie (eerste etage, route 62).  
 

Geleidingsonderzoek van de zenuwen

Het doel van een zenuwgeleidingsonderzoek is controleren of een zenuw plaatselijk of in een groter gebied in het lichaam goed functioneert. De laborant bepaalt hiermee hoe snel de zenuwen hun werk doen.

Opwarmen

Bij dit onderzoek mogen de handen of armen niet te koud zijn, omdat dat de uitkomst sterk kan beïnvloeden. Daarom plaatst de patiënt voorafgaand aan het onderzoek een of beide armen gedurende 10 minuten in een bak met warm water. Als uw benen worden onderzocht, dan worden deze opgewarmd met een luchtkussen. Door dit kussen stroomt warme lucht.

Verloop onderzoek

Daarna bevestigt de laborant een aantal elektroden boven de spieren op de huid of schuift ringelektroden om de vingers. Vervolgens wordt een zenuw elektrisch gestimuleerd. Hierbij gaan een of meerdere spieren vanzelf bewegen. Het stimuleren voelt aan als korte schokjes en kan even een vervelend gevoel geven. Het is niet schadelijk voor de zenuw of voor de gezondheid.
Het zenuwgeleidingsonderzoek duurt 20 tot 60 minuten. De behandelend neuroloog bespreekt de uitslag in een volgend consult.   

Meer informatie over de voorbereiding en over het onderzoek zelf staat in de patiëntenfolder ‘EMG geleidingsonderzoek’.  
 

Spieronderzoek 

Bij een spieronderzoek meet de neuroloog met behulp van een fijne naald de elektrische activiteit in de spier. Deze naald is veel dunner dan een injectienaald. Het insteken van de naald voelt ongeveer zoals een speldenprik. Als de naald eenmaal in de spier zit, voelt de patiënt de naald nauwelijks.

De neuroloog onderzoekt één of meerdere spieren door de patiënt de spier te laten aanspannen of juist te ontspannen. De elektrische activiteit van de spier is via een luidspreker te horen. Het onderzoek is niet schadelijk voor de spieren of voor de gezondheid.
Het spieronderzoek duurt ongeveer 20 minuten. De behandelend neuroloog bespreekt de uitslag in een volgend consult.

Meer informatie over de voorbereiding en over het onderzoek zelf staat in de patiëntenfolder ‘EMG spieronderzoek’.


 


 

Laatst bijgewerkt op: 15 februari 2022

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

shutterstock-1630251754-infuus-3.jpg
Deelname wetenschappelijke studie leidt tot behandeling op maat voor MS-patiënt