Hoofdpijnpolikliniek heeft nieuwe opzet
Naast neuroloog en verpleegkundige nu ook psycholoog betrokken
Gepubliceerd op: 17 februari 2022Het Slingeland Ziekenhuis heeft sinds 2014 een hoofdpijnpolikliniek. Deze heeft het afgelopen najaar een nieuwe opzet gekregen, door naast een neuroloog en een verpleegkundige ook een psycholoog aan het betrokken team toe te voegen.
De patiënten waarvoor de hoofdpijnpolikiniek bedoeld is, zijn patiënten met chronische hoofdpijn. “Dat betreft met name mensen met migraine, met spierspanningshoofdpijn en de zeldzamere clusterhoofdpijn”, legt neuroloog Jorine van Vliet uit. Er zijn veel mensen met chronische hoofdpijn. Zo’n twee tot vier procent van de bevolking kampt met een vorm van chronische hoofdpijn. Chronische hoofdpijn kan grote invloed hebben op de kwaliteit van leven. “Op je werk, je privéleven, je algemeen functioneren, je stemming. Chronische hoofdpijn kan stress veroorzaken. En stress kan weer hoofdpijn veroorzaken. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen.”
Diagnose stellen
“Vaak hebben mensen al een lang traject doorgemaakt, waarin ze van alles hebben geprobeerd om van de chronische hoofdpijn af te komen”, vertelt Jorine van Vliet. “Veelal ook onder begeleiding van de huisarts. Als een patiënt op de hoofdpijnpolikliniek komt, bezoekt deze op één ochtend een neuroloog, een verpleegkundige en een psycholoog. Wij benaderen het probleem alle drie vanuit onze eigen discipline. Als neuroloog wil ik bijvoorbeeld graag weten waar de hoofdpijn meestal zit, hoe vaak het zich voordoet, hoe lang, of het in aanvallen gaat, welke factoren de hoofdpijn verergeren, welke medicatie iemand gebruikt. Het stellen van de juiste diagnose kan soms ingewikkeld zijn.”
Het team van de hoofdpijnpolikiniek, van links naar rechts: verpleegkundige Ynze van der Laan, psycholoog Antoinette Kroeze, neuroloog Jorine van Vliet en verpleegkundige Marian Kranen. Op de foto ontbreekt neuroloog Gaby Pons van Dijk.
Pijnstillers juist oorzaak
We noemden zojuist al even medicatie. “Voor hoofdpijn zijn er verschillende pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen. Sommige patiënten gebruiken al jaren met grote regelmaat pijnstillers: van de drogist of op doktersvoorschrift. Wat niet veel mensen weten, is dat jarenlang of maandenlang regelmatig gebruik hiervan juist hoofdpijn kan veroorzaken. Het werkt dan averechts. Deze patiënten begeleiden we dan in het stoppen met deze pijnstillers. Dat doet de verpleegkundige. Die begeleiding is dan ook echt nodig, want de eerste maanden zijn heel moeilijk voor deze patiënten.”
Uiteraard kan een consult aan de hoofdpijnkliniek juist wel resulteren in het voorschrijven van medicatie. “Voor de verschillende vormen van hoofdpijn bestaat diverse medicatie”, merkt Jorine van Vliet op. Tijdens het gecombineerde eerste consult gaat de verpleegkundige in op onder meer leefstijl van de patiënt, stressfactoren en het dagelijks leven. “We hadden het vermoeden dat een psycholoog waardevol kon zijn om een nog beter beeld van de patiënt te krijgen”, zegt Jorine van Vliet. “Daarom is afgelopen najaar psycholoog Antoinette Kroeze aan het team toegevoegd. Het blijkt inderdaad waardevol. De psycholoog weet belangrijke informatie boven tafel te krijgen, die bij de neuroloog en de verpleegkundige niet ter sprake komt. Ook kan de psycholoog adviezen geven.” In principe is het bezoek aan de psycholoog eenmalig, dus alleen tijdens het eerste consult. “Sommige patiënten krijgen wel een vervolgafspraak met de psycholoog, als blijkt dat dit nuttig kan zijn”, aldus Jorine van Vliet.
Voor een bezoek aan de hoofdpijnpolikliniek heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.
Laatst bijgewerkt op: 17 februari 2022