Kenniscentrum › Onderzoeken › EEG › Elektro-encefalogram (EEG)
Elektro-encefalogram (EEG)
hersenfilmpje
Een EEG is een onderzoek om de (zeer zwakke) elektrische activiteit in de hersenen te meten en vast te leggen. Het maken van zo’n hersenfilmpje is niet schadelijk voor de gezondheid. Een EEG wordt gemaakt bij beschadiging van de hersenen als gevolg van een beroerte of hersentumor, bij (een vermoeden van) epilepsie, en bij slaap- en waakstoornissen.EEG-onderzoek gebeurt zowel bij volwassenen als kinderen.
Locatie
Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling Neurologie (eerste etage, route 62).EEG-onderzoek

Verder doet het onderzoek geen pijn. Een EEG-onderzoek duurt ongeveer 45 minuten. De behandelend neuroloog bespreekt de uitslag in een volgend consult. Meer informatie over de voorbereiding en het onderzoek staat in de folder ‘EEG’.
Onderzoek bij een kind
Een EEG-onderzoek is ook voor kinderen een veilig onderzoek. Tijdens het onderzoek mag de ouder bij het kind blijven. De voorbereiding op de meting gaat op dezelfde manier als bij volwassenen. Wanneer de cap is geplaatst, mag het kind op bed gaan liggen. Kleine kinderen mogen bij de ouder op schoot. Tijdens het onderzoek krijgt het kind verschillende opdrachten, zoals het openen en sluiten van de ogen of diep zuchten. Ook krijgt het af en toe lichtflitsen te zien. Het onderzoek is niet schadelijk voor de gezondheid.Meer informatie op het kenniscentrum Kindergeneeskunde 'EEG bij een kind' en in de folder 'EEG-onderzoek bij kinderen'.