Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdpijnpolikliniek

Gepubliceerd op: 18 februari 2022

De Hoofdpijnpolikliniek is er voor mensen met (chronische of steeds terugkerende) hoofdpijnklachten die hun dagelijks leven beïnvloeden. Tijdens het bezoek aan de hoofdpijnpoli wordt gezocht naar de oorzaken van de hoofdpijn. In de meeste gevallen wordt een hoofdpijn-diagnose gesteld en een passende behandeling in gang gezet.

Afspraak maken

Om een afspraak te maken bij de Hoofdpijnpolikliniek, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Het spreekuur van de Hoofdpijnpolikliniek vindt plaats op woensdagochtend.
De afspraak kunt u vervolgens maken via het secretariaat van de Hoofdpijnpolikliniek. Het secretariaat is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0314) 32 95 76. 

Voorbereiding

Na het maken van de afspraak krijgt u een pakket met informatie thuis gestuurd. Hierin vindt u een folder over de werkwijze van de Hoofdpijnpolikliniek, vragenlijsten en een hoofdpijndagboek. De vragenlijsten vult u in. In het hoofdpijndagboek houdt u zelf bij hoe vaak u klachten heeft en hoe erg de hoofdpijn is. Dit dagboek en de ingevulde vragenlijst neemt u mee naar de afspraak.

Uw afspraak

Uw bezoek aan de Hoofdpijnpolikliniek duurt ongeveer anderhalf uur. Eerst spreekt u de neuroloog. Zij neemt het hoofdpijndagboek en de vragenlijsten met u door. Indien nodig doet zij lichamelijk onderzoek. Ook kan het zijn dat zij aanvullende onderzoeken voor u aanvraagt. Deze onderzoeken vinden meestal op een andere dag plaats.

Op basis van de bevindingen stelt de neuroloog een diagnose en geeft de neuroloog advies hoe uw hoofdpijn het beste behandeld kan worden. De aanbevolen behandeling hangt af van het type hoofdpijn dat u heeft. Behandelmogelijkheden zijn bijvoorbeeld aanpassing in leefstijl, medicatie, fysiotherapie of psychologische begeleiding.

Hoofdpijnverpleegkundige

Aansluitend aan uw gesprek met de neuroloog ziet u de hoofdpijnverpleegkundige. Hij/zij begeleidt u (indien nodig) in het vervolgtraject. Als u gedurende de behandeling vragen heeft, kunt deze stellen aan de hoofdpijnverpleegkundige. Hij/zij is op woensdag van 09.00 tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0314) 32 95 76.

Psycholoog

De psycholoog onderzoekt samen met u wat u zelf in het dagelijks leven kunt doen om minder hinder te ervaren van uw klachten. Welk gedrag en welke gedachten u tot steun kunnen zijn.

De huisarts krijgt zoals gebruikelijk na afloop een brief van uw bezoek aan de hoofdpijnpolikliniek met eventueel de diagnose en behandelplan. Daar staat ook een korte samenvatting in van het onderlinge overleg dat de neuroloog, de verpleegkundige en de psycholoog aan het eind van de ochtend hebben.

Folder

Er zijn folders beschikbaar met meer informatie:

Video

In de video legt de hoofdpijnverpleegkundige uit wat u kunt verwachten. 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten