Overslaan en naar de inhoud gaan

TIA-polikliniek

Gepubliceerd op: 17 februari 2022

In het Slingeland Ziekenhuis kunt u terecht bij de TIA-polikliniek als u klachten ervaart die mogelijk veroorzaakt worden door een TIA (Transient Ischemic Attack). Het doel van deze polikliniek is om te onderzoeken of u een TIA heeft gehad, om eventuele andere oorzaken uit te sluiten en in kaart te brengen hoe voorkomen kan worden dat u dit opnieuw krijgt.

Een TIA kan een voorbode zijn voor een beroerte (CVA). Bij een TIA wordt een bloedvat in de hersenen kortdurend afgesloten waardoor de klachten weer verdwijnen. Bij een beroerte wordt een bloedvat in de hersenen langdurig afgesloten, met ernstigere gevolgen.
 
De neurologen vinden het belangrijk om patiënten die waarschijnlijk een TIA hebben doorgemaakt, snel te onderzoeken. Meestal kan dat de volgende dag op de TIA-poli. Soms moet een patiënt in het ziekenhuis worden opgenomen, afhankelijk van de ernst van de klachten.
De artsen willen nagaan of een vernauwing van een bloedvat in de hals of een hartritme stoornis de oorzaak is. Zo kan door het snel inzetten van de juiste behandeling een beroerte met ernstigere gevolgen mogelijk worden voorkomen.  

Gang van zaken 

Patiënten die een afspraak hebben op de TIA-poli krijgen diverse onderzoeken en zijn daarvoor een dagdeel (ochtend) in het ziekenhuis. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Neurologie (route 38).

De volgende onderzoeken vinden in willekeurige volgorde plaats:

Uitslag 

Na afloop van de onderzoeken bespreekt de neuroloog of verpleegkundig specialist de uitslagen met de patiënt. Ook de mogelijke behandeling en het vervolg worden besproken. 

Meer informatie

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten