Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewegingsstoornissen

Gepubliceerd op: 16 februari 2022

Onder bewegingsstoornissen vallen verschillende aandoeningen waarbij er problemen zijn met de bewegingen. Er is sprake van een bewegingsstoornis wanneer de hersenen de coördinatie van de spieren niet meer goed kunnen regelen. Dat komt voort uit een stoornis vanuit het zenuwstelsel.

Symptomen

Bewegingsstoornissen kunnen zich op verschillende manieren uiten:

  • Te weinig bewegen of niet kunnen bewegen (hypokinesie/akinesie);
  • Overbeweeglijkheid (hyperkinesie);
  • Niet kunnen coördineren van willekeurige bewegingen (ataxie).  

Een patiënt kan de hele dag last hebben van een bewegingsstoornis of op bepaalde momenten. Bijvoorbeeld alleen als hij probeert te lopen, zijn hoofd te draaien of een specifieke taak uit te voeren.  

Oorzaak

De oorzaak van een bewegingsstoornissen verschilt. De vraag waarom er een storing is in de aansturing van de spieren vanuit het zenuwstelsel verschilt per ziektebeeld of aandoening. Sommige bewegingsstoornissen zijn erfelijk (zoals bij ‘autosomaal dominant cerebellaire ataxie’) en komen in bepaalde families veel voor. Een bekende ziekte die bewegingsstoornissen veroorzaakt is de ziekte van Parkinson.
Een bewegingsstoornis kan ook een bijwerking zijn van medicatie, drugs of alcohol of een verschijnsel zijn bij aandoeningen als beroerte, hersenontsteking of traumatisch hersenletsel.

Patiëntenverenigingen beweginsstoornissen

Overige links

 

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten