Overslaan en naar de inhoud gaan

Hernia

Gepubliceerd op: 17 februari 2022

Een hernia is een ander woord voor ‘uitstulping’. Er zijn vele verschillende type hernia’s (uitstulpingen) waaronder ook de liesbreuk en de navelbreuk. In de wervelkolom zijn de nekhernia en veelvoorkomende lage rughernia de bekendste hernia's. 

Hernia Nuclei Pulposi 

Een uitstulping van de tussenwervelschijf in de ruggenwervels wordt ook wel Hernia Nuclei Pulposi genoemd (HNP). Deze hernia van de rug drukt tegen de zenuw(en), waardoor uitstralende pijn in de benen ontstaat. Een hernia kan in principe overal in de rug voorkomen, maar meestal zit de hernia in de onderrug tussen de onderste twee lendewervels of tussen de onderste lendewervel en het heiligbeen. Een rughernia hoger in de rug komt veel minder vaak voor. 
  
Een hernia komt het meest voor bij mensen tussen de twintig en de veertig jaar. De exacte oorzaak voor het ontstaan van een hernia is niet bekend. Wel komen hernia’s in sommige families vaker voor. Een hernia gaat in de meeste gevallen vanzelf over. in sommige gevallen is het raadzaam de hernia te opereren.

Degeneratie vam de tussenwervelschijven

Door de jaren heen neemt de kern van de tussenwervelschijf (nucleus pulposus) in volume af door uitdroging. Hierdoor worden mensen met de jaren wat ook wat kleiner. Uitdroging betekent dat de kern van de tussenwervelschijf vocht en dus zijn schokdempende functie verliest. Dat wil nog niet direct zeggen dat er een hernia en/of pijn ontstaat. Als gevolg van 'discusdegeneratie' wordt de hoogte van de tussenwervelschijf kleiner, waardoor de wervels iets meer inzakken. 

Andere onderwerpen

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten