KenniscentrumZorgverlenersParamedici › Diëtist › Diëtetiek
Patiëntenfolders

Diëtetiek

Specialisten op het gebied van voeding


Goede voeding is belangrijk en dat geldt zeker voor iemand die ziek is. De juiste voeding kan bijdragen tot een sneller herstel van een zieke patiënt, soms is het dan nodig om anders te gaan eten. De samenstelling van de juiste voeding is een onmisbaar onderdeel van de behandeling van een zieke patiënt.

De diëtisten van het Slingeland Ziekenhuis zijn deskundigen die kunnen helpen de juiste voeding te kiezen voor een patiënt. Zij begeleiden patiënten die een dieetadvies nodig hebben op verwijzing van de specialist. Ze werken op de verpleegafdelingen en zijn daar onder andere bezig met het voorkomen of het verbeteren van een slechte voedingstoestand van de patiënten. Ook helpen zij patiënten met bijvoorbeeld diabetes mellitus, nierziekten, darmklachten of slikproblemen bij het samenstellen van een passende voeding.

Naast dit werk op de verpleegafdelingen, hebben de diëtisten ook poliklinische spreekuren, onder andere voor patiënten met diabetes mellitus.

Verwijzing

Volgens de landelijke richtlijnen zijn de diëtisten tegenwoordig direct toegankelijk zonder verwijzing. Maar, de diëtisten in het Slingeland Ziekenhuis werken uitsluitend op verwijzing van de specialisten in het ziekenhuis. Helaas hebben zij te weinig capaciteit om ook andere patiënten te begeleiden. Als u op eigen initiatief een diëtist wil inschakelen of een verwijsbrief heeft van de huisarts, dan kunt u terecht bij een diëtist buiten het ziekenhuis.

Vergoeding

De diëtist die tijdens de opname in het ziekenhuis bij de behandeling van de patiënt wordt betrokken wordt volledig vergoed door de ziektekostenverzekering.
Dieetadvisering na de opname, zoals telefonisch overleg of poliklinisch, wordt sinds 2014 voor drie uur vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten worden eerst van het eigen risico afgetrokken. Heeft u in een jaar meer dan 3 uur begeleiding van een diëtist nodig, dan betaalt u een deel van de behandeling mogelijk zelf. Een aanvullende verzekering vergoed soms de extra consulten, de vergoeding verschilt per verzekeraar. Wij raden u aan om navraag te doen bij uw verzekering over de vergoeding van de kosten voordat u een afspraak maakt met een diëtist.

De diëtisten zijn allemaal ingeschreven in het kwaliteitsregister paramedici en lid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

Diëtisten

De vakgroep dietetiek bestaat uit 9 diëtisten, die elk eigen aandachtsgebieden hebben.
 • Mevr. M. Appels
  nierziekten, orthopedie, vaatchirurgie
 • Mevr. M. van Beek
  oncologie, kinderafdeling, GGnet (ouderen)
 • Mevr. B. de Boer
  chirurgie, cardiologie
 • Mevr. W. Klein Tank
  nierziekten, interne ziekten (diabetes)
 • Mevr. M. Oonk
  nierziekten, orthopedie, vaatchirurgie, interne ziekten (diabetes)
 • Mevr. G. de Ridder
  longziekten, gynaecologie, oncologie, GGnet (volwassenen)
 • Mevr. M. Renckens
  neurologie, maag-, darm- en leverziekten
 • Mevr. M. Steentjes
  maag-, darm- en leverziekten, ICU 
 • Mevr. L. Wienke-Mulder
  nierziekten, interne ziekten (diabetes)

Werkwijze Diëtisten

De behandelend arts kan een patiënt verwijzen naar de diëtist of schakelt deze in tijdens de opname in het ziekenhuis. De diëtist stelt samen met de patiënt een persoonlijk dieetadvies op. Hierin worden de wensen en de persoonlijke omstandigheden van de patiënt gerespecteerd.

De diëtisten van het Slingeland Ziekenhuis begeleiden patiënten ook poliklinisch. De specialist overlegt of het voor de patiënt zinvol is om de diëtist in te schakelen. Zonder verwijzing van een specialist in het ziekenhuis kan geen afspraak gemaakt worden met een diëtist.

Maandelijks wordt er door de diëtist een groepsvoorlichting verzorgd voor patiënten die het traject hartrevalidatie volgen.

Afspraak maken

De afspraak wordt door de secretaresse van de verwijzend specialist voor u gemaakt.

Zorg er voor dat u een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

Locatie polikliniek

De polikliniek Diëtetiek bevindt zich bij ingang Z.
Als u het terrein van het ziekenhuis opkomt, vindt u de polikliniek Diëtetiek tussen de rotonde en de hoofdingang aan uw rechterhand. Neem Ingang Z (zie plattegrond).

De polikliniek bevindt zich op de begane grond.

U hoeft zich niet te melden, u kunt direct plaatsnemen in de wachtruimte. De diëtist haalt u hier op. 
 
 
 

Op alle diensten van het Slingeland Ziekenhuis en daaraan verbonden vrijgevestigde medisch specialisten zijn algemene betalingsvoorwaarden van toepassing. De betalingsvoorwaarden zijn verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting.Deel deze pagina: