Overslaan en naar de inhoud gaan

Overige elektrofysische onderzoeken

BAER, VNG, ENG, SSEP, VEP en Tremorregistratie

Gepubliceerd op: 15 februari 2022

Op de functieafdeling Neurologie ook wel KNF (klinische neurofysiologie) genoemd, worden elektrofysiologische onderzoeken verricht. Dat wil zeggen dat elektrische signalen van zenuwstelsel, spieren en zintuigen worden gemeten. Deze onderzoeken worden verricht op aanvraag van verschillende specialismen, waaronder Neurologie. 

Zie ook:

 

BAER: Brainstem auditory evoked respons

Tijdens dit onderzoek worden hersenstamsignalen opgewekt door geluidsprikkels. Zo kan worden nagegaan of de zenuwverbinding tussen het oor en de hersenen voldoende functioneert. Door electroden op het  hoofd te plaatsen kunnen de hersenstamsignalen worden gemeten die worden opgewekt door geluidsprikkels. 

VNG: Video Nystagmo-grafie

Door het VNG onderzoek wordt de werking van het evenwichtsorgaan, de evenwichtszenuw en het functioneren van de hersenen op het gebied van duizeligheid onderzocht. Door de ogen te analyseren met een speciale camera-bril wordt de reactie van het evenwicht tijdens verschillende testen gemeten. 

ENG: Electro nystagmografie

Tijdens een ENG-onderzoek wordt elektrische activiteit van de oogbewegingen gemeten. Daardoor krijg je informatie over de zenuwen die de oogbewegingen aansturen. Ook kun je ontdekken of er stoornissen in je hersenen of hersenstam zitten of dat het evenwichtsorgaan niet goed meer werkt. De oogbewegingen worden geregistreerd door middel van electroden die u opgeplakt krijgt.

SSEP: Somato senisbel evoked potential

Met een SSEP onderzoek wordt de reactie van de hersenen en zenuwbanen gemeten als een gevoelszenuw wordt geprikkeld met elektrische schokjes. Hierdoor wordt informatie verkregen over het functioneren van de zenuwen en bepaalde zenuwbanen in het ruggenmerg en de hersenen. Het onderzoek is dan ook bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met een gestoorde doorgifte van gevoelsimpulsen naar de hersenen.

VEP: visual evoked potential

Met een VEP onderzoek wordt de reactie van de hersenen op een visuele prikkel gemeten. Zo wordt informatie verkregen over de werking van het netlies in het oog, de oogzenuw en de verbindingen hiervan met de hersenen.  

Tremorregistratie

Met een tremor-registratie worden de onwillekeurige bewegingen (tremor) van een patiënt gemeten. Tijdens dit onderzoek wordt de snelheid van de tremor achterhaald. Ook worden de omstandigheden waarin een tremor optreedt vastgelegd. Voor het onderzoek worden met pleisters elektroden op uw armen en benen geplakt. De elektroden op uw huid meten de bewegingen van de tremor. 

 

Laatst bijgewerkt op: 15 februari 2022

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten