Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervolgonderzoeken op de TIA-poli

Gepubliceerd op: 16 februari 2022

De uitvalsverschijnselen bij een TIA zijn hetzelfde als bij een herseninfarct of hersenbloeding: een verlamde arm, een scheve mond en verwarde spraak. Aarzel niet en bel meteen de huisarts of 112.

Van belang is om nader te laten onderzoeken waar de uitvalsverschijnselen vandaan komen. Voorheen werden patiënten opgenomen in het ziekenhuis voor nader onderzoek, nu kunnen patiënten terecht op de TIA-poli. Zo wordt de patiënt in een dag helemaal nagekeken en weet precies waar hij of zij aan toe is.

"TIA betekent vrij vertaald een aanval van voorbijgaand zuurstofgebrek.
Jaarlijks krijgen ongeveer 55.000 mensen een TIA."

De verschijnselen van een TIA zijn vaak van korte duur. “Toch er is alle reden voor nader onderzoek. Een TIA is een tijdelijke afsluiting van een bloedvat in de hersenen en dat kan een voorbode zijn van een herseninfarct met blijvende hersenschade”, aldus neuroloog Jorine van Vliet.

Onderzoek oorzaak 

Een TIA overvalt je. Ineens doet die hand het niet meer, zonder dat je iets aan voelde komen. De post die zomaar uit je handen glipt, de sleutel die je niet in het sleutelgat krijgt. “Een verlamde arm waardoor je even de controle kwijt bent, moeite hebt met praten en een scheve mond. Meestal heb je na tien minuten nergens meer last van. Mensen met een TIA werden voorheen kort opgenomen voor nader onderzoek in het ziekenhuis. We onderzochten de patiënt op mogelijk behandelbare oorzaken. Sinds kort kunnen de patiënten poliklinisch terecht en worden alle onderzoeken binnen een ochtend gepland”, licht neuroloog Van Vliet toe. “Dat betekent snel duidelijkheid voor de patiënt. En efficiëntie en kwaliteit in onderzoeken en behandeling.”
In sommige gevallen wordt besloten om patiënten toch op te nemen voor de TIA screening, bijvoorbeeld bij patiënten met een voorgeschiedenis op het gebied van ernstige hart- en vaataandoeningen of als een patiënt op de SEH met de ambulance komt, omdat het aanvankelijk eerst om een CVA lijkt te gaan en het uiteindelijk toch een TIA blijkt te zijn.

Vernauwing aders

Een TIA of beroerte kan veroorzaakt worden door meerdere behandelbare oorzaken zoals een te hoog cholesterol, een vernauwing in een ader of een hartritmestoornis. Om die reden volgen er op de ochtend van het polibezoek meerdere onderzoeken. “We beginnen met een bloedonderzoek om het cholesterolgehalte te bepalen, we meten de bloeddruk en kijken naar de voorgeschiedenis van de patiënt op het gebied van hart- en bloedvaten.”

Er wordt een scan gemaakt en een duplex-echo waardoor de vaatchirurg kan zien of er een vernauwing in de halsvaten zit. Aan de hand van een hartfilmpje en de overige uitslagen, bespreekt de neuroloog de bevindingen. “Het is vooral van belang dat de halsslagaders goed nagekeken worden. Als daar een vernauwing zit, moet de patiënt soms op heel korte termijn geopereerd worden.”

Voorbode beroerte

“Veel mensen vinden opname in het ziekenhuis niet fijn, weten we uit ervaring. De TIA-poli biedt een goed alternatief”, aldus Jorine. “In overleg met de huisarts start de patiënt wel zo snel mogelijk na de uitvalsverschijnselen met bloedverdunnende medicatie. Binnen drie werkdagen kan de patiënt terecht op de TIA-poli voor vervolgonderzoek. Bij een groot percentage is een TIA een voorbode van een beroerte, dat wil je graag voor zijn. Het gevaar schuilt erin dat een TIA binnen een kwartiertje over lijkt te zijn. Dat is niet zo, vervolgonderzoek is daarom zo belangrijk”, benadrukt de neuroloog.

Hoe ziet het dag-traject eruit?

De aanpak op de TIA-poli geldt voor patiënten met een TIA (die dus geen klachten meer hebben) of een minor stroke (een kleine beroerte met zeer weinig klachten) hebben. Als de patiënt binnen is gebracht via de Spoedeisende hulp dan wordt direct een CT-scan gemaakt en volgen alle andere onderzoeken op de dag van het bezoek aan de TIA-poli. Een andere mogelijkheid is dat de CT-scan op dezelfde dag gemaakt wordt als alle andere onderzoeken, tijdens het bezoek aan de TIA-poli.

Een TIA of beroerte kan veroorzaakt worden door meerdere behandelbare oorzaken zoals een te hoog cholesterol, een vernauwing in een ader of een hartritmestoornis. Om die reden volgen er op de ochtend van het polibezoek meerdere onderzoeken;
We starten met bloedprikken bij de patiënt op de nuchtere maag, om het cholesterol te bepalen. Verder volgt een echo van de halsvaten om te bekijken of er een vernauwing is als oorzaak van de TIA. Een andere oorzaak is een onregelmatig hartritme, hierom krijgen alle patiënten een hartfilmpje en kijkt de cardioloog mee. Afhankelijk van het hartfilmpje en de overige uitslagen kan dan besloten worden om ook nog een langdurig hartfilmpje (eventrecorder) te maken. Dat volgt dan aan het einde van de week gedurende 3 dagen. Hiervoor volgt een nieuwe afspraak. Na de onderzoeken volgt dan het polibezoek bij de neuroloog, die de klachten goed gaat bespreken en in kaart brengt en de patiënt grondig gaat nakijken. Daarna volgt uiteraard een gesprek waarin alles wordt uitgelegd en besproken.  
 
Al met al zal deze aanpak er toe leiden dat patiënten snel duidelijkheid hebben en dat efficiëntie en kwaliteit in de onderzoeken en behandeling hand in hand gaan.

Laatst bijgewerkt op: 17 februari 2022

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

shutterstock-1630251754-infuus-3.jpg
Deelname wetenschappelijke studie leidt tot behandeling op maat voor MS-patiënt