Overslaan en naar de inhoud gaan

Rugpijn

Gepubliceerd op: 18 februari 2022

Pijn in de rug komt vaak voor. Het is zelfs een van de meest voorkomende aandoeningen van het bewegingsstelsel. Rugpijn doet zich in vele varianten voor. Soms beperkt de pijn zich niet alleen tot de rug maar doen ook de nek, armen, benen of billen pijn. Klachten kunnen acuut ontstaan maar ook langzaam erger worden.
In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf weer over. Bij rugpijn kunt u een pijnstiller nemen om de pijn te verzachten, of een crème of gel gebruiken die warmte afgeeft op de pijnlijke plek. Blijf wel bewegen, want stil blijven liggen kan de klachten verergeren.

Blijft de rugpijn aanhouden zonder duidelijke oorzaak, dan kan de huisarts verwijzen naar de neuroloog of het Rugcentrum van het Slingeland.

Oorzaken

De bekende oorzaken van veel rugklachten hebben te maken met overbelasting, een slechte lichaamshouding of een verkeerde manier van bewegen. Oefeningen kunnen helpen. Een fysiotherapeut kan u leren om spieren te versterken en de houding te verbeteren.

  • Een kromme rug bij zitten of lopen is niet goed. Probeer de rug en nek rechtop te houden.
  • Te veel zitten is niet goed, probeer zoveel mogelijk te bewegen.
  • Zwaar en verkeerd tillen. Til altijd met de benen en niet vanuit de rug.
  • Zwakke rug- en buikspieren. Regelmatig trainen van deze spieren kan veel klachten verminderen.
  • Zorg dat u een bed heeft met een goede matras.

Spit

Een van de meest bekende oorzaken van acute rugklachten is spit (acute lumbago). Zonder aanleiding schiet de pijn ineens in de onderrug. De klachten zijn heftig maar gaan meestal na 1 tot 2 weken weer over. Pijnstilling zal de symptomen verzachten.

Hernia

Als de pijn uitstraalt naar de bil of het been en  na een aantal weken niet overgaat, kan er sprake zijn van een hernia. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf die op een zenuw(wortel) duwt. Klachten van een hernia (dus de pijn in het been) verdwijnen bij 70 tot 80 procent van de gevallen spontaan.

Rugklachten als symptoom van een duidelijke oorzaak (symptomatisch)

  • Ontsteking van een wervel of tussenwervelschijf door een bacterie;
  • Uitzaaiing van kanker in een tussenwervelschijf;
  • Ernstige slijtage van de tussenwervelschijf;
  • Aan reuma verwante aandoeningen.

Lage rugklachten zonder specifieke oorzaak (aspecifiek)

Voor deze rugklachten wordt geen duidelijke oorzaak gevonden. Onderzoeken tonen geen duidelijke afwijkingen. Voor deze groep patiënten bestaat de behandeling meestal uit fysiotherapie, manuele therapie en pijnbestrijding.

Folders

Patiëntenvereniging

 

Laatst bijgewerkt op: 12 januari 2024

Slingeland Ziekenhuis

Anatomie: hersenen, wervelkolom en zenuwstelsel

Logopedisten Dirk Berghuis en Lisa van Asten. ©foto: Marcel Rekers
Door logopedie weer kunnen slikken en praten