KenniscentrumThemapoliklinieken › CTS-poli › Polikliniek Carpale-tunnel-syndroom

Polikliniek Carpale-tunnel-syndroom

Illustratie van doorsnede van de pols waarop de bloedvaten en zenuwen te zien zijn.In het Slingeland Ziekenhuis kunt u terecht bij de polikliniek Carpale-tunnel-syndroom als u last hebt van klachten die behoren bij het Carpale-tunnel-syndroom (CTS).

Bij het Carpaal tunnel syndroom is een gevoelszenuw in de pols bekneld geraakt. De klachten bij CTS kunnen nogal verschillen. Zo kunt u last hebben van:
 • Een prikkelend en pijnlijk gevoel van de vingers, vaak met uitzondering van de pink;
 • Een stijf, gezwollen gevoel in de hand;
 • Een uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders;
 • Een vermindering van kracht in de hand, waardoor bijvoorbeeld het opendraaien van een fles moeilijk is.
Over het algemeen kunt u binnen 14 dagen terecht voor een eerste afspraak op de CTS-polikliniek. Mocht een operatie nodig zijn dan krijgt u bij uw eerste bezoek aan de polikliniek tevens een gesprek met de chirurg of plastisch chirurg. Zo nodig kunt u binnen een maand geopereerd zijn.
Tijdens uw bezoek aan de CTS-polikliniek krijgt u in één ochtend een onderzoek, de uitslag daarvan en zo mogelijk al een behandeling of de voorbereiding hierop.

Afspraak maken

Voor een afspraak bij de CTS-polikliniek is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.
Een afspraak bij de CTS-polikliniek kunt u maken op telefoonnummer (0314) 32 95 76.
Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om tijdig contact op te nemen met de polikliniek.
Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u beroepsmatig in contact met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden? Meld dit bij het maken van de afspraak en aan de balie. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Wat neemt u mee bij het eerste bezoek?

Voor uw bezoek aan de CTS-polikliniek vragen wij u het volgende mee te nemen:
 • De verwijsbrief van uw specialist/huisarts
 • een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart. Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 
 • Een actueel overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

Locatie

De CTS-polikliniek bevindt zich bij de polikliniek Neurologie (begane grond, volg routenummer 38).

De behandeling

Het bezoek aan de CTS-polikliniek verloopt als volgt:
 • Allereerst krijgt u een EMG-onderzoek.
 • De neuroloog/verpleegkundig specialist beoordeelt vervolgens het klachtenpatroon en de uitslag van het EMG-onderzoek.
 • De neuroloog/verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling in uw geval het beste is. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de behandeling van het Carpale-tunnel-syndroom:
  • Afwachten hoe de klachten zich ontwikkelen, of er spontaan herstel optreedt.
  • Spalk.
  • Injecties met corticosteroïden en een lokaal verdovend medicijn.
  • Operatieve behandeling door de chirurg of plastisch chirurg. Wordt er gekozen voor een operatie, dan krijgt u nog dezelfde dag een gesprek met de chirurg of de plastisch chirurg. Deze bespreekt met u wat de operatie inhoudt. De operatie kan indien u dat wenst binnen 10 dagen plaatsvinden. In sommige gevallen is er meer tijd nodig voor de voorbereiding op de operatie.

Meer informatie

Meer informatie over de behandeling kunt u lezen in de folders over het 'Carpale-tunnel-syndroom' van de verschillende vakgroepen.
Hebt u toch nog vragen, stelt u deze dan bij uw bezoek aan de polikliniek. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de CTS-polikliniek, telefoonnummer (0314) 32 95 76.
*Op alle diensten van het Slingeland Ziekenhuis en daaraan verbonden vrijgevestigde medisch specialisten zijn algemene betalingsvoorwaarden van toepassing. De betalingsvoorwaarden zijn verkrijgbaar bij Bureau Patiëntenvoorlichting.Deel deze pagina: